Datalekken hoe kunt u ze voorkomen?

07-04-2023 - Datalekken zijn een van de grootste risico's waarmee bedrijven vandaag de dag worden geconfronteerd. Een datalek kan optreden wanneer gevoelige informatie in handen komt van onbevoegde personen of organisaties. Dit kan leiden tot diefstal van identiteit, fraude, reputatieschade en andere negatieve gevolgen voor het bedrijf en zijn klanten.

Er zijn verschillende manieren waarop datalekken kunnen optreden in bedrijven. Een van de meest voorkomende oorzaken is menselijke fouten, zoals het versturen van gevoelige informatie naar de verkeerde persoon, het verliezen van een laptop of het gebruik van zwakke wachtwoorden. Andere oorzaken zijn hacks van externe partijen, malware-aanvallen en phishing-pogingen.

Het is belangrijk voor bedrijven om maatregelen te nemen om datalekken te voorkomen. Een van de belangrijkste stappen die bedrijven kunnen nemen is het implementeren van robuuste beveiligingsmaatregelen, zoals firewalls, antivirussoftware en geavanceerde authenticatiemechanismen zoals tweefactorauthenticatie.

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om een datalek te voorkomen. Hier zijn enkele van de belangrijkste maatregelen:


1. Implementeer sterke beveiligingsmaatregelen: Zorg ervoor dat je robuuste beveiligingsmaatregelen hebt geïmplementeerd, zoals firewalls, antivirussoftware, en geavanceerde authenticatiemechanismen zoals tweefactorauthenticatie. Houd deze maatregelen up-to-date en pas ze aan als de bedrijfsbehoeften veranderen.

2. Wees bewust van menselijke fouten: Menselijke fouten zijn een veelvoorkomende oorzaak van datalekken. Zorg ervoor dat medewerkers getraind zijn in de risico's van datalekken en hoe ze deze kunnen voorkomen. Implementeer beleid en procedures om medewerkers te helpen de juiste stappen te nemen om de gegevens te beschermen.

3. Gebruik sterke wachtwoorden en verander ze regelmatig: Gebruik sterke wachtwoorden en moedig medewerkers aan om hun wachtwoorden regelmatig te veranderen. Gebruik bij voorkeur wachtwoordmanagers om wachtwoorden veilig te bewaren.

4. Beperk de toegang tot gegevens: Beperk de toegang tot gevoelige gegevens tot alleen de medewerkers die deze nodig hebben om hun werk uit te voeren. Zorg ervoor dat medewerkers alleen toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben en dat deze toegang wordt gecontroleerd en beheerd.

5. Zorg voor regelmatige beveiligingsaudits: Voer regelmatig beveiligingsaudits uit om zwakke plekken in de beveiliging te identificeren en aan te pakken. Beoordeel je beveiligingsbeleid en -procedures en pas deze aan als dat nodig is.

6. Maak een datalekbeleid: Maak een beleid voor het rapporteren en reageren op datalekken. Dit beleid moet beschrijven hoe het bedrijf omgaat met het detecteren, rapporteren en aanpakken van datalekken.

7. Houd software up-to-date: Zorg ervoor dat software up-to-date is en patch kwetsbaarheden zo snel mogelijk. Zorg ervoor dat je antivirussoftware altijd is bijgewerkt en gebruik maakt van de nieuwste virusdefinities.

8. Maak regelmatig back-ups: Maak regelmatig back-ups van belangrijke gegevens en sla deze op een veilige locatie op. Zo kun je snel herstellen in geval van een datalek.

Kortom, het voorkomen van datalekken begint met het implementeren van sterke beveiligingsmaatregelen en het bewust maken van medewerkers van de risico's van datalekken.

Het is belangrijk om een beleid voor het rapporteren en reageren op datalekken te hebben en regelmatig beveiligingsaudits uit te voeren om zwakke plekken in de beveiliging te identificeren.

In hoeverre is uw ICT goed geregeld?

26-10-2022 -

Beste ondernemer, in hoeverre weet u zeker dat onderstaande zaken nu goed geregeld zijn?

1. Zijn alle pc’s en servers van de laatste updates voorzien?
2. Is uw netwerkapparatuur en router beschermd tegen aanvallen van buitenaf?
3. En wanneer is deze bescherming voor het laatst bijgewerkt?
4. Heeft u een goede back-up?
5. Heeft u deze back-up wel eens getest (bijvoorbeeld door bestanden terug te plaatsen)?
6. Worden al uw pc’s (standaard) uitgelogd / afgesloten?

Indien u twijfels heeft bij één van bovenstaande vragen, en uw huidige ICT-er kan hier geen concreet antwoord op geven, neem dan contact op met Teleservice voor de ICT Inventarisatie.

Lees hier alle overige vragen

De Apple iPhone 14

01-07-2022 - De iPhone 14 belooft de meest dramatische iPhone-upgrade in jaren te worden. Dankzij stevige geruchten weten we al veel over de nieuwe iPhones in 2022. In dit artikel lees je alles over iPhone 14 features, innovaties, prijs, releasedatum en meer!

Alles over de iPhone 14


Hoewel de nieuwe iPhones in 2021 niet erg spannend zijn, lijken de iPhone 14-modellen van Apple dit jaar wat groter. Het nieuwe vlaggenschip krijgt een frisse look en Apple zal het Pro-model voorzien van een 48 megapixel camera. In dit artikel lees je alle veranderingen die we van de iPhone 14 kunnen verwachten!

Schermformaat

Het lijkt erop dat Apple terug is met vier iPhones, twee goedkopere en nog twee premium. De "mini" wordt vervangen door de iPhone 14 Max, die net als het grootste Pro-model een 6,7-inch scherm heeft. Dit zijn de verwachte modellen:
• iPhone 14 (6.1")
• iPhone 14 Max (6,7 inch)
• iPhone 14 Pro (6,1 inch)
• iPhone 14 Pro Max (6,7 inch)

De iPhone krijgt waarschijnlijk in 2022 een nieuw design. Tenminste: dat geldt voor de duurdere iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. De inkeping daar is weg. In plaats daarvan is er een al controversieel ontwerp met twee gaten. Hierboven zie je een concept.

De ronde inkeping herbergt een infraroodlens en een selfiecamera. Er is ook een rond gat dat de puntprojector verbergt (een onderdeel van Face ID). Apple wil het Face ID-gedeelte onder het scherm plaatsen, maar de techniek is nog niet klaar. Daarom is er gekozen voor twee grooves.

Bovenstaande designs zijn alleen beschikbaar op de duurdere Pro iPhones. De twee goedkopere modellen (de iPhone 14 en iPhone 14 Max) zijn wederom voorzien van de notch. Het is naar verluidt even groot als de iPhone 13. Het is onduidelijk of er nog andere wijzigingen zijn in het uiterlijk van de iPhone 14.

iPhone 14 met ProMotion

De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max waren de eerste iPhones met ProMotion. Hiermee kan het scherm sneller verversen (tot 120 Hz). Dit valt vooral op bij het swipen en scrollen, waarbij de weergave er vloeiender uitziet. ProMotion kan de snelheid van verversen ook juist verlagen (tot 10 Hz) om de batterij te sparen.
De goed geïnformeerde Apple-analist Ross Young liet op Twitter weten dat ProMotion niet wordt uitgebreid naar de volledige iPhone 14-reeks. Daarom sluit het 120Hz-scherm nog steeds de meer geavanceerde Pro-modellen uit (dwz iPhone14 Pro en iPhone14 Pro Max). Dit betekent dat ProMotion nog niet is overgenomen door de goedkopere iPhone 14 en iPhone 14 Max. .

iPhone 14-camera

Al jaren (sinds de iPhone 6s in 2015) zijn iPhone camera's uitgerust met een 12 megapixel lens. Mogelijk krijgt u een grote upgrade op uw iPhone 14 Pro (Max). Volgens bronnen van Apple-analist Ming-Chi Kuo heeft het iPhone 14 Pro-model een 48-megapixelcamera. De sensor is 48 megapixels, maar de resolutie van de gemaakte foto's kan op 12 megapixels blijven. Net als sommige geavanceerde Android-smartphones kan Apple afbeeldingen intelligent opschalen om gedetailleerdere, ruisvrije foto's te maken. Deze techniek wordt ook wel pixelbinning genoemd.

Welke processor heeft de iPhone 14?

Dit jaar zijn er grote verschillen tussen de reguliere iPhone 14 en iPhone 14 Pro. Alleen de luxere Pro-modellen hebben de nieuwe A16 Bionic-chip. Het standaard iPhone 14-model moet A15 Bionic ondersteunen. De A15Bionic is momenteel ook geïnstalleerd op de iPhone 13 (mini). Dat meldt de vertrouwde Apple-analist Ming-Chi Kuo. Dit creëert een nieuw onderscheidingspunt tussen de Standard- en Pro-modellen. Overigens is de A15 Bionic nog steeds erg krachtig. Ik denk dat het verschil in snelheid nauwelijks merkbaar is. Wat gaat Apple veranderen aan de nieuwe iPhone 14 (Max)? De eerste iPhone zonder poort?

Er gaan geruchten dat Apple sinds 2019 een portless iPhone plant. Apple stopt uiteindelijk met de Lightning-connector en de enige manier om je iPhone op te laden is draadloos. Apple was oorspronkelijk van plan om in 2021 een draagbare iPhone te lanceren, maar de iPhone 13 was voorbarig.

Het is goed mogelijk dat je Lightning-verbinding op je iPhone 14 blijft staan. Draadloos opladen gebeurt met MagSafe en de technologie heeft nog niet de mogelijkheid om gegevens over te dragen of herstelmodi uit te voeren. Dit is sowieso essentieel. In 2022 lijkt er in dat opzicht niets veranderd. En ten eerste lijkt Apple klaar te zijn om naar USB-C te springen. De 2023 iPhone 15 heeft een USB-C-poort.